12 nachina za brzo izchistvane na pikochnata kiselina i 15

Когато Наталия навърши 55, започна да усеща, че животът ѝ с времето става по-лек. „Време е да забавя малко ритъма и да се погрижа за себе си“ — казваше си тя, докато разглеждаше снимки от младостта си, където се вижда безгрижна и щастлива. Всичко изглеждаше прекрасно: разходки из парка, тестване на нови рецепти за здравословни ястия, а сутрешните упражнения вече бяха естествена част от ежедневието ѝ.

Една сутрин обаче Наталия се събуди с усещане за скованост в пръстите, сякаш някой ги е стегнал с невидими пружини. Когато се опита да ги раздвижи, я прониза остра, тънка болка, наподобяваща убождания от иглички. За нейна изненада и любимите ѝ обувки започнаха да ѝ стягат, сякаш внезапно са се смалили.

— Наташ, правиш ли нещо за ръцете и краката си? — внимателно попита дългогодишната ѝ приятелка Галина, която беше дошла на чай.

— Не разбирам! Такова е усещането, сякаш тялото отказва да ме слуша. Пръстите болят, обувките не ми стават…

— Посети лекар. И аз имах същото — болки в ставите, оказа се, че е заради излишък на пикочна киселина.

Пикочна киселина? Наталия не беше обръщала внимание на това досега, но думите на Галина прозвучаха като сигнал. В ума ѝ започнаха да се подреждат различни неща и тя си даде сметка, че може би точно това стои зад нейните симптоми.

Когато нивата на тази киселина в тялото се повишат, организмът трябва да я изхвърли чрез урината. Понякога обаче тя се натрупва и образува кристали, което може да предизвика различни проблеми.

Какво всъщност е тази киселина и откъде идва? Наталия реши да потърси повече информация. Представи си организма си като сложна лаборатория, през която преминава всичко поето — храна, напитки, въздух. Когато ядете месо или пиете кафе, пурините, които присъстват почти навсякъде, се активират. Тялото ги разгражда и в крайна сметка се образува пикочна киселина.

Обикновено бъбреците филтрират тази киселина и изхвърлят излишното количество. Ако обаче приемате повече пурини или бъбреците не работят достатъчно ефективно, част от киселината остава в организма. Тогава тя може да се събира в ставите и тъканите, което води до възпаления, подуване и болки.

В малки количества тази киселина е полезна, защото има антиоксидантни свойства. Но прекалено големите количества вече са опасни за здравето.

Докато търсеше още информация, Наталия попадна на следните факти:

  • Около един на пет души над 50-годишна възраст имат завишени нива на пикочна киселина.

  • Твърде високите стойности водят до болки, възпаления, като са възможни и камъни в бъбреците или подагра.

  • Добрата новина е, че промяната в храненето и начина на живот реално може да помогне за намаляване на нивата.

Първоначално Наталия се притесни. Заедно с тревогата обаче дойде и желание да предприеме нещо. Това не е присъда, а проблем, с който човек може да се справи.

Ако изпитвате подобни усещания, не отлагайте. Как може да разберете дали имате висока пикочна киселина? Симптомите понякога са замаскирани, но все пак присъстват:

  • Болки в ставите сутрин — усещане за „вцепененост“.

  • Отоци на пръстите, особено след по-тежки или солени ястия.

  • Камъни в бъбреците — внезапна болка в кръста също може да е сигнал.

Ако се откривате в тези признаци — време е да предприемете действия.

Как да намалите нивата на пикочна киселина?

Стъпките са достъпни за всеки. Ето 12 изпитани начина:

  1. Пийте вода — поне 2 литра дневно. Започнете сутринта с топла вода и лимон.

  2. Алкални напитки — билков чай, минерална вода или напитки, съдържащи магнезий.

  3. Намалете месото — особено червеното месо и мазните субпродукти. Може да ги замените с риба или пилешко.

  4. Яжте зеленчуци всеки ден — тиквички, картофи, броколи, зеле.

  5. Избягвайте алкохол — особено бира, тъй като съдържа най-много пурини.

  6. Ограничете захарта — сладкиши и газирани напитки натоварват бъбреците. Изберете плодове или мед.

  7. Контролирайте приема на сол — не повече от 5 г на ден.

  8. Движете се — дори ежедневната кратка разходка подобрява обмяната на веществата.

  9. Витамин C — консумирайте цитруси, киви, горски плодове.

  10. Билкови чайове — коприва, червена боровинка, листа от касис.

  11. Разтоварващи дни — веднъж седмично се хранете само със зеленчуци и пийте вода.

  12. Увеличавайте течностите — при топло време или след спорт пийте повече вода.

Храни, които са лесно достъпни и полезни:

  • Краставици — подпомагат пречистването на организма.

  • Тиквички — имат благоприятно действие при възпаления.

  • Картофи — спомагат за поддържане на киселинния баланс.

  • Червена боровинка — полезна за бъбречната функция.

  • Зеле — съдържа много антиоксиданти.

  • Клюква — улеснява изхвърлянето на токсини.

  • Черен касис — отличен източник на витамин C.

  • Елда — ускорява метаболизма.

  • Ечемик — има благоприятно действие върху ставите.

  • Ленено масло — намалява възпаленията.

  • Тиква — подпомага отделянето на излишни течности.

  • Морковен сок — насърчава естественото пречистване.

  • Ябълки — помагат за разтваряне на кристалите на киселината.

  • Цвекло — благоприятства бъбречната функция.

  • Овесени ядки — подпомагат стабилизирането на кръвната захар.

Примерно меню за деня:

  • Закуска: овесени ядки с ябълка и зелен чай с лимон.

  • Междинна закуска: салата от краставици с малко масло.

  • Обяд: зеленчукова супа и картофи с печена риба.

  • Следобедна закуска: малка порция касис или клюква.

  • Вечеря: задушени тиквички с ечем

Каква е вашата реакция за статията?

Доволен
0
Щастлив
0
Харесва ми
2
Не съм сигурен
0
Не ми харесва
0

Може би ще имате интерес и към тази статия :

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *