Празни заведения: Порция цаца по Южното Черноморие удари…

Елеана Цанова направи проучване на цените на най-често избираните храни и напитки. Порция цаца варира между 6 и 10 лева, докато за шопска салата цените са в диапазона 9 до 12 лева.
Димо Димов, собственик на няколко заведения, казва, че тази година няма сериозно увеличение в цените спрямо предходната. „На определени неща може би има завишение с 10 до 12 процента. Повишихме млечните продукти, нещата, които се правят с млечни продукти, месните малко, салатите, това общо взето,“ обясни той.
Причини за увеличението
– Производителите на суровини са вдигнали цените;
– Осигуровките и заплатите са по-високи;
– Очаква се поскъпване и на електроенергията.
Въпреки тези по-леки корекции в цените, най-голямото предизвикателство за ресторантите в началото на сезона остава липсата на достатъчно туристи.
В заключение: Сезонът започва, но ресторантьорите продължават да се сблъскват с трудности, главно заради по-слабия туристически поток.
Може да се каже, че макар цените да се покачват леко, основният проблем за бизнеса е броят на клиентите. Все пак сезонът тепърва ще покаже как ще се развият нещата.
