se „strahuvaot tezi 8 hrani
  1. Сладки картофи – природен съюзник в борбата с рака

Лилавият сладък картоф се отличава със способността си да забавя растежа на ракови клетки. При лабораторни изследвания учените третират ракови клетки с екстракт от варени лилави сладки картофи и установяват забележимо намаляване на тяхното развитие.

Съвет: Включвайки средно голям лилав сладък картоф към обяда или вечерята си, може да дадете още един тласък на организма в борбата с рака и същевременно да разнообразите здравословното си меню.

  1. Патладжан – природен помощник срещу тумори

Патладжанът отдавна е използван в китайската традиционна медицина поради свойствата си да възпрепятства развитието на тумори. Съвременни проучвания също потвърждават неговата антиракова активност.

В патладжана се съдържат гликозиди, соланин, кукурбитацин, стахидрин, холин, босилек, сапонини и още няколко биологично активни алкалоида, които са известни с антикарциногенните си свойства. Макар да има по-ниски количества витамини А и С, този зеленчук предлага ценни хранителни вещества, подобни на тези в доматите.

  1. Броколи – източник на антиоксиданти

Броколите съдържат сулфорафан – съединение, което помага на имунната система и спомага за изчистване на канцерогените от тялото.

Този зеленчук е особено ценен при: рак на гърдата, черния дроб, белите дробове, простатата, стомаха и пикочния мехур.

Как да ги ядете: Броколите могат да се добавят към салати, да се пържат или да се използват като гарнитура към пица – по този начин обогатявате храната си с допълнителни полезни вещества.

  1. Репички – блокират канцерогените

Всички видове репички съдържат вещества с противораково действие. През зимата те са особено ценни – подпомагат работата на белите дробове, разтварят храчките и улесняват храносмилането.

Горчичното масло придава лютия вкус на репичките и освен че стимулира перисталтиката, помага на организма да се освобождава от канцерогенни вещества.

  1. Домати – източник на ликопен

Червеният цвят на доматите идва от ликопена – силен антиоксидант, който допринася за ограничаване на растежа на ракови клетки, особено при рак на маточната лигавица – заболяване, отнело близо 8000 живота годишно.

Доматите са подходящи при: рак на маточната лигавица, белите дробове, простатата и стомаха.

Най-добре ги консумирайте след термична обработка, тъй като тогава ликопенът се усвоява по-ефективно.

  1. Тиква – предпазва от канцерогенни съединения

В някои страни тиквата има прякора „магическа“ – тя изобилства от хранителни вещества и се използва за профилактика на затлъстяване, диабет, висок холестерол и високи нива на мазнини в кръвта.

Тиквата е отличен източник на витамини А и С, калций, фибри и триптофан, които носят редица ползи за здравето, включително и предпазване от развитие на рак.

  1. Нар – защитава простатата

Според научни изследвания, фенилпропаноидите, хидробензоените киселини, флавоноидите и мастните киселини в сока от нар, подпомагат намаляването на раковите клетки в простатата и забавят тяхното разпространение.

  1. Куркума – естествен инхибитор на рак

Куркумата е традиционна съставка в индийската билкова медицина. Националният здравен институт на Великобритания провежда 24 отделни изследвания, които потвърждават антираковия ефект на куркумина – основното активно вещество в тази подправка.

Куркумата има защитно действие при: рак на гърдата, матката и дебелото черво.

Когато добавяте тези храни към ежедневното си меню, правите още една стъпка към по-здравословен начин на живот.

Не забравяйте, че тази статия има информативен характер и не замества консултацията с лекар или предписано лечение. Въпреки че редица научни проучвания сочат, че определени храни могат да намалят риска от рак и да подкрепят общото здраве, те не могат да бъдат заместител на професионална диагностика и медицинско лечение. Винаги ги включвайте като част от балансиран начин на живот и, ако имате здравословни проблеми, се консултирайте със специалист и следвайте лекарските препоръки.

Кратък коментар: Посочените храни могат да бъдат полезна част от менюто ви, но е важно да не се разчита единствено на тях за добро здраве.

Каква е вашата реакция за статията?

Доволен
2
Щастлив
3
Харесва ми
4
Не съм сигурен
0
Не ми харесва
2

Може би ще имате интерес и към тази статия :

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *