Рецепта за коледен щолен
Снимката е само илюстративна и може да не отразява точния резултат от рецептата. 📸

Рецепта за Коледен щолен

Коледният щолен е класически празничен десерт с богат вкус, който произхожда от Германия. Тази вкусна сладка пита е изпълнена със сушени плодове, ядки и аромати на зимни подправки. Щоленът е перфектен за споделяне с любимите хора по време на празниците. В тази статия ще ви покажем как да приготвите традиционен Коледен щолен у дома.

Съставки за Коледен щолен

За да приготвите автентичен щолен, ще ви трябват следните съставки:

  • Брашно – 500 г
  • Мая – 1 пакетче суха или 20 г прясна
  • Захар – 100 г
  • Мляко – 200 мл (затоплено)
  • Масло – 150 г (разтопено)
  • Яйца – 2 броя
  • Сушени плодове (стафиди, сушени череши или кайсии) – 200 г
  • Цукати (лимонова или портокалова кора) – 100 г
  • Ядки (бадеми или орехи) – 100 г, нарязани
  • Ром – 2 супени лъжици (по избор)
  • Подправки – щипка канела, ванилия и кардамон
  • Брашно за месене – около 50 г
  • Пудра захар – за поръсване

Тези съставки са основата за вкусен, ароматен и мек щолен, който ще направи празника още по-специален.

Подготовка на съставките

Преди да започнете, трябва да подготвите съставките:

  • Накиснете сушените плодове в ром за няколко часа или през нощта. Това ще добави допълнителен аромат и ще направи плодовете по-меки.
  • Смесете цукатите и ядките заедно, така че да са готови за добавяне към тестото.
  • Затоплете леко млякото и разтворете маята в него с 1 супена лъжица захар. Оставете сместа за 10 минути, докато маята шупне.

Приготвяне на тестото

1. Замесване на тестото

  • В голяма купа пресейте брашното и направете кладенче в средата.
  • Добавете шупналата мая, захарта, яйцата, разтопеното масло и подправките.
  • Замесете меко и еластично тесто, като постепенно добавяте млякото, ако е необходимо.

Тестото трябва да е гладко и леко лепкаво, но не прекалено.

2. Добавяне на сушените плодове и ядки

  • Разточете тестото леко и разпределете върху него сушените плодове, цукатите и ядките.
  • Замесете отново, така че всички съставки да се разпределят равномерно.

Този процес гарантира, че щоленът ще бъде пълен с вкусни добавки във всяка хапка.

3. Оставяне на тестото да втаса

  • Поставете тестото в леко намаслена купа, покрийте го с кухненска кърпа и го оставете да втаса на топло място за около 1-2 часа.
  • Тестото трябва да удвои обема си.

Оформяне и печене

1. Оформяне на щолена

  • След като тестото е втасало, го извадете на набрашнена повърхност и оформете правоъгълна форма.
  • Прегънете го по дължина, така че да се получи класическата форма на щолен.

2. Печене

  • Поставете оформеното тесто върху тава, покрита с хартия за печене.
  • Загрейте фурната на 180°C и печете щолена за около 40-50 минути или докато придобие златист цвят.

Проверявайте с клечка за зъби дали тестото е добре изпечено в средата.

Финални щрихи

1. Намазване с масло

  • Веднага след като извадите щолена от фурната, го намажете с разтопено масло, докато е още горещ.
  • Това придава допълнителна мекота и богат вкус.

2. Поръсване с пудра захар

  • След като щоленът изстине напълно, обилно го поръсете с пудра захар, така че да изглежда като снежен зимен пейзаж.

Съхранение на Коледния щолен

Коледният щолен има нужда от време, за да развие вкусовете си. Увийте го в алуминиево фолио или хранително фолио и го оставете да почива няколко дни, преди да го сервирате. Това ще позволи на всички аромати да се смесят и да направят щолена още по-вкусен.

Заключение

Коледният щолен е не само вкусен десерт, но и символ на топлина и уют. Приготвянето му може да се превърне в прекрасна семейна традиция. С богатите аромати на подправки, сушени плодове и масло, този сладкиш със сигурност ще внесе празнично настроение на всяка трапеза. Насладете се на магията на Коледа с домашно приготвен щолен!

Каква е вашата реакция за статията?

Доволен
1
Щастлив
1
Харесва ми
0
Не съм сигурен
0
Не ми харесва
0

Може би ще имате интерес и към тази статия :

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *