Рецепта за коледен щолен

Рецепта за Коледен щолен
Коледният щолен е класически празничен десерт с богат вкус, който произхожда от Германия. Тази вкусна сладка пита е изпълнена със сушени плодове, ядки и аромати на зимни подправки. Щоленът е перфектен за споделяне с любимите хора по време на празниците. В тази статия ще ви покажем как да приготвите традиционен Коледен щолен у дома.
Съставки за Коледен щолен
За да приготвите автентичен щолен, ще ви трябват следните съставки:
- Брашно – 500 г
- Мая – 1 пакетче суха или 20 г прясна
- Захар – 100 г
- Мляко – 200 мл (затоплено)
- Масло – 150 г (разтопено)
- Яйца – 2 броя
- Сушени плодове (стафиди, сушени череши или кайсии) – 200 г
- Цукати (лимонова или портокалова кора) – 100 г
- Ядки (бадеми или орехи) – 100 г, нарязани
- Ром – 2 супени лъжици (по избор)
- Подправки – щипка канела, ванилия и кардамон
- Брашно за месене – около 50 г
- Пудра захар – за поръсване
Тези съставки са основата за вкусен, ароматен и мек щолен, който ще направи празника още по-специален.
Подготовка на съставките
Преди да започнете, трябва да подготвите съставките:
- Накиснете сушените плодове в ром за няколко часа или през нощта. Това ще добави допълнителен аромат и ще направи плодовете по-меки.
- Смесете цукатите и ядките заедно, така че да са готови за добавяне към тестото.
- Затоплете леко млякото и разтворете маята в него с 1 супена лъжица захар. Оставете сместа за 10 минути, докато маята шупне.
Приготвяне на тестото
1. Замесване на тестото
- В голяма купа пресейте брашното и направете кладенче в средата.
- Добавете шупналата мая, захарта, яйцата, разтопеното масло и подправките.
- Замесете меко и еластично тесто, като постепенно добавяте млякото, ако е необходимо.
Тестото трябва да е гладко и леко лепкаво, но не прекалено.
2. Добавяне на сушените плодове и ядки
- Разточете тестото леко и разпределете върху него сушените плодове, цукатите и ядките.
- Замесете отново, така че всички съставки да се разпределят равномерно.
Този процес гарантира, че щоленът ще бъде пълен с вкусни добавки във всяка хапка.
3. Оставяне на тестото да втаса
- Поставете тестото в леко намаслена купа, покрийте го с кухненска кърпа и го оставете да втаса на топло място за около 1-2 часа.
- Тестото трябва да удвои обема си.
Оформяне и печене
1. Оформяне на щолена
- След като тестото е втасало, го извадете на набрашнена повърхност и оформете правоъгълна форма.
- Прегънете го по дължина, така че да се получи класическата форма на щолен.
2. Печене
- Поставете оформеното тесто върху тава, покрита с хартия за печене.
- Загрейте фурната на 180°C и печете щолена за около 40-50 минути или докато придобие златист цвят.
Проверявайте с клечка за зъби дали тестото е добре изпечено в средата.
Финални щрихи
1. Намазване с масло
- Веднага след като извадите щолена от фурната, го намажете с разтопено масло, докато е още горещ.
- Това придава допълнителна мекота и богат вкус.
2. Поръсване с пудра захар
- След като щоленът изстине напълно, обилно го поръсете с пудра захар, така че да изглежда като снежен зимен пейзаж.
Съхранение на Коледния щолен
Коледният щолен има нужда от време, за да развие вкусовете си. Увийте го в алуминиево фолио или хранително фолио и го оставете да почива няколко дни, преди да го сервирате. Това ще позволи на всички аромати да се смесят и да направят щолена още по-вкусен.
Заключение
Коледният щолен е не само вкусен десерт, но и символ на топлина и уют. Приготвянето му може да се превърне в прекрасна семейна традиция. С богатите аромати на подправки, сушени плодове и масло, този сладкиш със сигурност ще внесе празнично настроение на всяка трапеза. Насладете се на магията на Коледа с домашно приготвен щолен!
